Med örat mot Bergsjöns hemlisar

Skapad: 21 oktober, 2015

150810   Familjebostäder / Värdsnyheter konstprojekt i Bergsjön

Med konst och kultur blir boendemiljön finare. Och är det områdets egna ungdomar som är med och skapar, skapas också ansvar och engagemang. Det är tanken bakom Best of Bergsjön, Familjebostäders och Hyresgästföreningens inflytandeprojekt.

– Kärlek. Krig. Nancy Daffour viskar in i det stora gula örat av papier-maché. Ljudet av hennes röst färdas nedåt i det grå kommunikationsröret och ut genom den röda munnen som sitter uppsatt i andra änden. Där står Chelsea Nyangena och lyssnar koncentrerat. Sedan går hon bort till stora pappersark som ligger utspända på cykelvägen. Hon ritar ett turkost hjärta och en soldat i profil som avfyrar sitt gevär. Nancy ser nöjt på uppifrån bron.
– Hon är så duktig på att måla. Det är hon som har gjort öronen också, säger hon.

Nancy Daffour: ”Vi får vara med och ändra vår stadsdel och lära oss att till och med små saker gör stor skillnad”

Två öron, ett gult och ett blått, sitter på staketet över den gamla spårvägstunneln vid Rymdtorget, och två munnar därnere. Tanken är att människor som går förbi ska viska sina känslor och hemligheter, drömmar och åsikter i papier-maché-öronen, och så visualiserar ungdomarna det nere i tunneln för att på så sätt skapa en bild av vad folk som bor här går och tänker på. Många på väg till och från spårvagnen saktar in och tittar nyfiket, frågar vad som pågår. Några tioåringar undrar om de får viska något och en man i fyrtioårsåldern som verkar ha ett affärsmöte i mobilen tittar nyfiket över staketet på konstverken som växer fram nere på pappersarken.

Det han ser är ett performancekonstverk som är del av ett sommarjobbsprojekt som Familjebostäder och Hyresgästföreningen tillsammans har dragit i gång, Best of Bergsjön. Här involveras lokala ungdomar som annars kanske hade gått sysslolösa över sommaren. Nu får de i stället chansen att jobba, engagera sig i sin stadsdel och få nyttiga kunskaper för framtiden.
– Vi får vara med och ändra vår stadsdel och lära oss att till och med små saker gör stor skillnad, säger Nancy.

150810   Familjebostäder / Värdsnyheterkonstprojekt i Bergsjön
150810   Familjebostäder / Värdsnyheterkonstprojekt i Bergsjön 150810   Familjebostäder / Värdsnyheterkonstprojekt i Bergsjön

Viskningar och rop. Omar, Nancy och Kadijo kulturjobbar och lyssnar på Bergsjöbornas berättelser i ett egenskapat konstverk.

Hon bor i Bergsjön, pluggar andra året på samhällsvetenskaplig linje och fick nys om projektet eftersom hon är engagerad som evenemangsvärd i Team Göteborg. Bergsjön och ungdomarna som bor här behöver sådana här projekt, tycker hon. Hennes kompis Amalia Khodjayan håller med. Det här känns viktigt och vettigt, något bra att göra i stället för att bara gå och dra.
– Jag hade nog bara varit hemma och sovit annars, men det här är något nytt och annorlunda. Och så tjänar vi lite pengar också, säger hon.
– Och får något att skriva på cv:t. Vi har ju typ varit småchefer över oss själva, säger Nancy.

Ungdomarna har också gjort en film om Bergsjön, skrivit manus, filmat och gjort musiken själva. De har anordnat barnaktiviteter, loppis, utomhusbio och dans. De har också renoverat en egen lokal. Nancy och Amalia visar stolt upp Hyresgästföreningens före detta kontor på Rymdtorget 3 som numera är deras tillhåll. De förut lite mesigt gulmålade väggarna har fått en glad turkos färg – samma som Chelsea målade med i tunneln – och de har också gjort en planskiss ihop med en arkitekt, bestämt vilka möbler som behövs och vad de har råd att skaffa. De ska snart åka till Ikea och göra inköp.
– Jag tänker bli arkitekt så det här har verkligen fått mig att bli ännu mer intresserad, säger Nancy.

Detta är Best of Bergsjön

  • Projektet startade i år och pågår fortlöpande i två år. I planerna ingår att varje år ge ett antal lokala ungdomar chans till sommarjobb och utbildning.
  • Familjebostäder och Hyresgästföreningen har i år anställt nio skolungdomar i tre veckor för att arbeta med kultur i stadsdelen.
  • Deras uppdrag var att skapa ett performancekonstverk ihop med en konstnär och en ingenjör. Konstverket gjorde succé under Tellusfestivalen i september.
  • Ungdomarna arrangerade också loppis, utomhusbio och dans. De har också varit Bergsjön-ambassadörer under Kulturkalaset, har gjort film och byggt om en lokal till sin egen.
  • Inför sommarjobbet gick de en kurs i ledar- och arrangörskap. De har fått lära sig att leda projekt, planera, skapa, ta ansvar för sin boendemiljö och arrangera stora projekt.

Intresserad?
Kontakta projektledare Beatrice Klein på beatrice.klein@hyresgastforeningen.se

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #3 2015. Senaste numret och vårt arkiv hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet