Frågor & Svar

Hållbart med lånade leksaker i Majorna

Skapad: 7 februari, 2019

I våra hus bor stora som små. Men visste du att vi även huserar ett leksaksbibliotek? Här kan man låna en drake, gunghäst eller dockvagn och lämna tillbaka när man tröttnat. Sveriges första leksaksbibliotek finns på Slottsskogsgatan i Majorna och är ett himmelrike för nyfikna leksugna barn och föräldrar som värnar om miljön och vill konsumera mindre.

Kaffe eller te? undrar Isis Trotzig, snart 5 år, och dukar upp den rödvitprickiga miniservisen på mattan. För henne och lillasyster Toria är det första besöket på Leksaksbiblioteket i Familjebostäders lokaler i Majorna. Ett Bamsespel får följa med hem och kanske också ett doktorsset.

– En jättebra idé, tycker pappa Björn Trotzig. Vi försöker att ha få men bra leksaker hemma och på det här sättet får vi tillgång till många fina saker utan att behöva köpa dem. Idén till Leksaksbiblioteket kommer från Anna Zajc som själv har två barn.

– När min äldsta blev runt 1,5 märkte jag att det blev väldigt många leksaker hemma. Runt om i Europa finns det flera leksaksbibliotek, varför inte ett här i Göteborg också?

Hon bollade vidare idén till projektet Ekologisk stadsdel Majorna, och med stöd från bland andra Familjebostäder, Majornas samverkansförening och Arvsfonden kunde Leksaksbiblioteket smygöppna i våras.

– I snitt har barn 536 leksaker var, fortsätter Anna Zajc och hänvisar till en avhandling från högskolan i Halmstad. Många saker används bara en kort tid och blir sedan slängda eller glömda. Att låna sparar både miljön, pengar och plats. Hon hoppas också att det stora utbudet av leksaker ska göra att barn blir intresserade av sådant de annars inte hade prövat.

– Vi vet att barn gärna väljer leksaker ganska traditionellt. Om de får möjlighet att låna hem något oväntat blir förhoppningsvis leken mer jämställd.

Från och med i höstas har Leksaksbiblioteket haft öppet tre dagar i veckan. Förutom Anna, som just nu är föräldraledig, turas Lina Wellman, som är projektledare, och Josefin Gran om att hålla öppet.

– Leksakerna lämpar sig för barn mellan 0 och 7 år, men alla är välkomna, förklarar Lina Wellman och visar runt bland hyllorna där spel, klossar, köksgrejor, duplo, bilar, dockor och mycket annat står i prydliga rader.

Det mesta är nyinköpt men Leksaksbiblioteket tar även emot gåvor. Förutom leksaker finns det babysaker som resesängar och bilbarnstolar samt kalas-kit att låna.

– Allt är giftfritt och håller hög kvalitet. Vi har köpt in saker som barn och föräldrar har efterfrågat. Förutom spel och maskeradkläder är det stora och lite otympliga saker som bobbycars, dockvagnar eller bilbanor, berättar Lina Wellman.

Var? Slottskogssgatan 1. Samma lokal som Fixoteket i Majorna.
När? Måndagar 10-17, onsdagar 10-17, söndagar 10-15.
Hur? Låna leksaker, pyssla och träffas.
För vem? Alla är välkomna. Leksakerna lämpar sig för barn mellan 0 och 7 år.

Läs mer på: www.leksaksbiblioteket.se

Artikeln publicerades även i Värdsnyheter Nr3:2018

 

Tillbaka till årsarkivet