Gör nytt av gamla textilier

Skapad: 27 december, 2015

Vill du leva lite hållbarare? Det behöver inte vara så krångligt, och minsta lilla insats ger ett grönare samvete. Låt dig inspireras av Familjebostäders hyresgäster Lena och Anette som redesignar kläder.

Ni vill starta en kreativ mötesplats för återbruk. Varför då?
Lena: Eftersom vi båda är engagerade i återanvändning av textilier tycker vi att det vore roligt och angeläget med en lokal där många kan inspireras att ta vara på gamla kläder och resttyger.
Anette: Vi tänker också att den som vill kan komma till lokalen för att till exempel lägga upp ett par byxor, eller få hjälp att göra det.

Vilka tror ni skulle vara intresserade av en sådan mötesplats?
Lena: I Sverige slängs ungefär åtta kilo textilier per person och år. Intresset för återbruk är stort hos många designers och konsumenter. Att återanvända kläder och textilier är också bra ur ett miljöperspektiv. Vi tror att designers som arbetar med redesign skulle vara intresserade. De skulle få möjlighet att marknadsföra sig och sina produkter i lokalen.
Anette: Vår tanke är inte att det ska vara något exklusivt för Majorna, alla ska känna sig välkomna. Ett ställe dit du kan komma efter jobbet och bli inspirerad att utveckla ditt skapande eller ta del av en workshop kring återbruk och hantverk.

Hur kom ni på idén?
Anette: Vi har känt varandra länge och har haft andra gemensamma projekt tidigare. Vi har bott 25 respektive 30 år i området och alltid trivts, men tycker det saknas en mötesplats, butik eller workshop.
Lena: Inom våra yrken arbetar vi med att handleda i skapande verksamheter och vi har lång erfarenhet av de positiva effekter kreativt skapande ger.

Ni designar också egna produkter i textil?
Lena: Vi driver egna företag med fokus på återanvända textilier. Jag designar och syr kläder som jag sedan säljer.
Anette: Min nisch är att designa smycken av tyger som jag hittat på loppis eller kommit över på annat sätt. Mina smycken finns också till försäljning.

Vad är nästa steg?
Lena: Att hitta en lämplig lokal. Vi hoppas att de som vi haft kontakt med tycker att vår idé är intressant. Vårt mål är ju att bidra till en levande stadsdel och väcka funderingar kring miljö, konsumtion och resurser.

Text: Anna Cederberg Gerdrup Foto: Sören Håkanlind

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #4 2015. Senaste numret hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet