Frågor & Svar

Glöm inte hemförsäkringen!

Skapad: 13 november, 2015

IMG_0106 kopiera

Förhoppningsvis har du redan en. Men om du tillhör de fyra procent av den svenska befolkningen som saknar hemförsäkring finns det all anledning att tänka om. Då riskerar du nämligen att bli både bostadslös och luspank om du orsakar en olycka.

För de allra flesta är hemförsäkring en självklarhet. I dag har 96 procent av svenskarna ett fungerande skydd, enligt en undersökning från försäkringsbolaget If. Men några väljer alltså att gå mot strömmen. Och de som oftast väljer bort hemförsäkringen är unga människor.
– Tyvärr är det så att vissa inte tecknar hemförsäkring, och då tror jag ofta att man väljer bort den på grund av okunskap, säger Robert Jademyr, distriktschef och säkerhetschef på Familjebostäder.

Robert Jademyr: ”Det tog eld och spred sig snabbt. Först köket och sedan vidare i lägenheten”

Det är nämligen så att om du råkar orsaka en skada i din lägenhet och utredningen kommer fram till att du vållat skadan blir du betalningsskyldig. Och då blir det snabbt dyrt. Detta hände på Hisingen i våras. Hyresgästen lagade mat och satte sig sedan i vardagsrummet för att äta. Vad hen inte visste var att plattan fortfarande var påslagen.
– Det tog eld och spred sig snabbt. Först i köket och sedan vidare i lägenheten. Och då går det så otroligt fort, det blir en gigantisk värmeutveckling. Plastmaterial och tak spricker på en
gång. Räddningstjänsten var på plats på tio minuter, men då var lägenheten redan förstörd, säger Robert Jademyr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I det fallet beräknas slutnotan landa på 800 000 kronor, bara för reparationerna. Bara det är en kostnad som lätt gör dig skuldsatt resten av livet, men därtill kommer ofta en kostnad för tillfälligt boende medan reparationerna utförs, utöver din vanliga hyra.
– Om lägenheter skadas så pass att de inte går att bo i måste annat boende lösas under tiden återställande av lägenheten sker, säger Robert Jademyr och fortsätter:
– Fastighetsägaren är inte skyldig att lösa detta utan man får själv lösa det. Vi hjälper till med ersättningslägenheter när vi har någonting, men vi har väldigt sällan vakanta lägenheter.
Då får man ordna ett annat boende, till exempel hotell, och då blir det en försäkringsfråga att täcka den kostnaden.

Värt att tänka på är också att kostnad för tillfälligt boende är något som kan drabba alla – inte bara den som orsakar en skada. Det vill säga att om din granne orsakar en brand med följd att du får brand – eller vattenskador och måste bo på hotell och du saknar hemförsäkring – då får du betala det ur egen ficka.
– Det där är något som många missar, säger Robert Jademyr. Man tänker att man själv aldrig orsakar några olyckor, och då behöver man ingen försäkring. Men det räcker med att någon annan har otur.

Enligt Familjebostäders hyresavtal förbinder sig hyresgästen att teckna en hemförsäkring som gäller under hyresperioden. Och har du kraftigt ansträngd ekonomi går det att få hjälp med kostnaden.
– Tyvärr är de som saknar försäkringen ofta redan ekonomiskt utsatta, säger Robert Jademyr. Det kan man kanske förstå, att det inte är en kostnad man prioriterar. Men den som till exempel lever på försörjningsstöd kan få bistånd för hemförsäkring. Och det är en möjlighet man bör utnyttja.

Så minskar du risken för brandolyckor

  • Var extra vaksam. Tänk ett extra varv innan du lämnar lägenheten: har du släckt levande ljus, slagit av spisplattor och kaffebryggare? Om du vet med dig att du brukar glömma spisen på, kan det vara en klok idé att installera en timer.
  • Ha rätt utrustning hemma. Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är tre saker som bör finnas i varje hem.
  • Håll trappuppgången tom! Om brandkåren snabbt ska kunna komma in i en lägenhet, måste det vara lätt att ta sig fram i trappuppgångarna.

Läs mer om hemförsäkring här


Text: Magnus Carlsson Foto: Familjebostäder


Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #3 2015. Senaste numret och vårt arkiv hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet