Frågor & Svar

Elever möttes med framtiden som tema

Skapad: 31 oktober, 2019

​​Torsdagen den 24 oktober var det galapremiär för Mitt Gbg: Framtiden – ett samarbete mellan Göteborg Film Festival och Framtidenkoncernen där 11-åringar från olika stadsdelar fått möjlighet att lära sig om filmskapande och berätta om sin värld och sin syn på framtiden.

Röda mattan rullades ut framför Bio Roy och sedan premiärvisades filmerna i biosalongen. De utvalda skolorna för projektet är Brottkärrsskolan, Gårdstensskolan, Karl-Johansskolan, Sjumilaskolan och Utmarksskolan. Skolorna har under hösten fått besök av filmpedagoger från Göteborg Film Festival som har hjälpt dem att skapa sina egna filmer och skildra hur de tror att framtiden kommer att se ut – för dem själva, för Göteborg och för världen.

Det blev mycket applåder och många skratt från publiken. Men filmerna innehöll även en del allvar. Med filmtitlar som exempelvis ”Igelkotten vs miljöboven”, ”Klimatnörden” och ”Jordens undergång” var det tydligt att klimatet och miljön är en stor fråga hos dagens 11-åringar och de skildrade både sin oro och förslag på hur man kan bidra för att försöka lösa problemen. Utöver klimatfrågan blev det också filmer med allt ifrån robotar till tidsresor och en del skräck.

Efter filmvisningen var det prisutdelning och alla elever fick komma upp på scen. Konferencier var den unga filmskaparen Amelie Nörgaard som också passade på att ställa frågor till eleverna om hur det har varit att filma. ”Det roligaste var att man fick låta fantasin flöda och bara ha kul” sa exempelvis en elev från Gårdstensskolan.

Utställning och filmvisning på Stadsbiblioteket
Avslutningsvis var det invigning av en utställning om elevernas arbete och deras filmer på Stadsbiblioteket. Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder, har varit representant för Framtidenkoncernen i projektet och hon höll ett invigningstal där hon hyllade elevernas insatser och berättade om vad Framtidenkoncernen är samt att flera av eleverna bor i våra hus idag och kanske är våra framtida hyresgäster.

Utställningen har öppet för allmänheten i Stadsbibliotekets entré så ta chansen att kolla in filmerna och utställningen där man får inblick i 11-åringars framtidsvisioner.

Tillbaka till årsarkivet