Forntida grav blir ny mötesplats i Bergsjön

Skapad: 10 september, 2018

Fram till förra veckan var det kanske bara några få som visste att de stenblock som stod lutade mot varandra på Siriusgatan faktiskt är en gravplats som härstammar från stenåldern. I fredags var det invigning för en ny mötesplats intill gravplatsen, eller hällkistan, som den också kallas. Området har nu fått ny belysning, en utescen och en utställning med forntida verktyg.

Projektet som har kallats ”Här bor jag – 4000 år på Siriusgatan” är ett samarbete mellan Familjebostäder, Göteborgs universitet och Park och Naturförvaltningen. Anita Synnestvedt är arkeolog på Göteborgs universitet och projektledare för forskningsprojektet .

– Detta blir en plats för berättelser om de människor som bott här i 4 000 år. Inte minst för att barnen i Bergsjön ska få lära känna sin hembygd och sitt kulturarv, berättar Anita Synnestvedt.

Utöver invigningstal av Anita Synnestvedt och stadsdelsdirektör Gitte Caous fick vi höra muntliga berättelser av Ulf Särnström och ett bejublat uppträdande av hiphop-gruppen Gangshebang. 150 kazoo-spelande barn från Gärdsmosseskolan deltog också i fredagens invigning. Tanken är att platsen ska användas som uteklassrum för närliggande skolor i samband med historieundervisningen.

– Den här platsen kommer bli ett utmärkt redskap som en del av vår undervisning. Det är särskilt roligt att våra elever har fått vara en del av utgrävningarna och att det har väckt ett intresse för arkeologi och forntidshistoria, berättar Jon Rundgren, lärare på Gärdsmosseskolan.

På bilden: Gitte Caous (stadsdelsdirektör) tillsammans med Ismahan Mohamed (elev på Gärdsmosseskolan)

Tillbaka till årsarkivet