Ferdouns praktik ledde till sommarjobb

Skapad: 4 juni, 2019

Under de tre senaste åren har Familjebostäder tagit emot ett trettiotal nyanlända personer för att praktisera i våra områden, inom ramen för Välkommen till Framtiden. Syftet med satsningen är att under handledning varva praktiskt arbete med svenskautbildning för att finna ett sammanhang i sitt nya land, få erfarenheter och sedan kunna gå vidare till utbildning eller jobb.

För Ferdoun Basrawi har praktiken som miljövärd lett till ett sommarjobb i Majorna. På SABOs Fastighetsdagar berättade han sin historia och om hur det har varit att delta i utvecklingsprogrammet.

– Jag vill verkligen arbeta och bidra till samhället, det är så meningsfullt och bra. Mina kollegor lär mig hantverket men också språket och hur saker fungerar. Det är många som vill att jag ska lyckas och hjälper mig, men min svenska är inte så bra än.

Hans kollegor Annemarie Collett och Fredrik Falcon, som också är handledare, håller inte riktigt med.

– Med tanke på att Ferdoun har varit i Sverige bara drygt ett år så är det imponerande att han klarar sig så bra, både med språket och allt annat på jobbet. Nu hoppas vi bara att han kan få ta ytterligare kliv framåt, säger Annemarie.

Som handledare har både hon och Fredrik varit med och handlett ett antal praktikanter inom projektet.

– Visst tar det mycket tid, men det ger så mycket tillbaka och vi lär oss av varandra. För många av de som vi har handlett vet vi vilka vägar de har tagit vidare i livet, men det skulle vara roligt att få reda på hur det har gått för ännu fler av våra adepter, säger Annemarie.

Om Välkommen till Framtiden
Välkommen till Framtiden är en koncerngemensam satsning som innebär att nyanlända personer praktiserar hos Familjebostäder, Bostadsbolaget eller Poseidon. Tillsammans med språk- och annan utbildning som anordnas av Arbetsmarknad och vuxenutbildning eller Arbetsförmedlingen ska praktiken i bostadsbolagen inom Framtidenkoncernen göra deltagarna redo för den svenska arbetsmarknaden. Sedan starten 2016 har 145 nyanlända påbörjat programmet. Av dem har 60 personer gått vidare till olika anställningar inom Framtidenkoncernen, hos underleverantörer och inom Göteborgs Stad. Här förenar vi affärsnytta med bransch- och samhällsnytta i samverkan med Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Folkuniversitetet och Arbetsförmedlingen.

 

Tillbaka till årsarkivet