Ekologisk stadsdel Majorna 2.0

Skapad: 9 november, 2016

När nu projektet att göra Majorna till en ännu grönare och mer hållbar stadsdel  börjat om på ny kula, är det majbornas idéer som lägger grunden. Förra projektet, som avslutades för fem år sedan, ledde till årlig megaloppis, odlarkollektiv, ökad kompostering och cykelverkstäder, till exempel. Nya mål är färre bilar och bättre villkor för dem som cyklar, bättre kretsloppstänkande, mer odling, ökad lokal handel och mer folkbildning kring hållbarhet. För att uppnå detta samarbetar områdets stora allmännyttiga hyresvärdar och Hyresgästföreningen med engagerade.

– Engagemanget är stort, det märks på de öppna möten som sker i form av till exempel ekologiska fikaträffar och studiecirklar, säger Thomas Samuelsson, distriktschef Kungsladugård.

Vi har också en del uppsökande verksamhet på gårdarna för att fånga upp idéer. Ett projekt som börjar ta form är en lokal för återbruk. Tanken är att, i någon av Familjebostäders lokaler, öppna en verkstad där folk kan lämna in saker som kan få nytt liv och sedan säljas vidare.

– Vi inspireras också av Miljömatchen i Bergsjön, det vill säga att man dels inventerar våra fastigheter, dels utbildar i beteende som minskar miljöbelastningen, till exempel vad gäller vatten, värme och belysning. Det är något vi kikar på för 2017, säger Thomas Samuelsson.

Text: Sofia Eriksson

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #3 2016. Senaste numret hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet