415 De Paviljong – börjar ta form i Bergsjön

Skapad: 2 december, 2016

415-de-paviljong-01-kopiera

Idén om att bygga en paviljong i Bergsjön har gått från idé till handling. Boende har tillsammans med Chalmers arkitektur utformat paviljongens fysiska form. Nästa steg är att bygga vidare på den sociala plattformen.

– Den senaste veckan har alltfler hyresgäster kommit till byggplatsen. Vissa hjälper till, andra stannar till och ställer frågor, säger Annsofi Björkman, en av studenterna från Chalmers.

Projektet, ”415 De Paviljong”, startade i höst genom ett initiativ från Familjebostäder, Hyresgästföreningen och Chalmers. Målsättningen är att inkludera boende i Bergsjön vad gäller såväl utformning som byggande av paviljongen.

– Redan i design- och byggprocessen skapas sociala värden när boende möts och engageras i projektet, säger Annsofi Björkman.

Mahmod El-haj, arbetssökande och boende i Bergsjön, anställdes av Familjebostäder i egenskap av snickare till projektet. Genom sin anställning har Mahmod El-haj kunnat bidra med såväl sitt lokala engagemang som sin byggerfarenhet.

– Jag har vuxit upp i området och förstår människorna som bor här. Nästan lika bra som jag känner mig själv, känner jag de boende, säger han.

415-de-paviljong-03-kopiera

Öka kvinnors och ungas inflytande
En viktig prioritering har varit att låta unga och kvinnor ta mer plats i sin stadsdel. En grupp bestående av framförallt kvinnor i området har tillsammans tagit fram idéer om hur paviljongen ska användas.

– Jag hoppas att paviljongen blir en positiv symbol för området. En början på något nytt och en samlingspunkt för människor, säger Nancy Daffour, boende i Bergsjön och deltagare i projektet.

Nancy Daffour går sista året på gymnasiet och har ett stort intresse för arkitektur. Genom projektet har Nancy bland annat fått jobba tillsammans med internationella arkitekter, så som Colectivo Warehouse från Portugal.

– Jag har fått med mig så mycket. Jag har fått lära mig historia, ritteknik och de rätta uttrycken som arkitekter använder. Nu vet jag dessutom vilken typ av arkitekt jag vill bli, säger hon.

Om projektet
”415 De Paviljong” är ett projekt som omfattar boinflytande, arkitektur och social innovation. Namnet ”415 De Paviljong” har de boende själva tagit fram under byggprocessen. Den 3 december invigs paviljongen på Siriusgatan i Bergsjön. Därefter startar processen med att låta boende forma sin mötesplats tillsammans.

Bakom projektet står Familjebostäder, Hyresgästföreningen och Chalmers i samarbete med flera lokala föreningar och intressenter.

För mer information, kontakta gärna:
Josephina Wilson, projektkoordinator Familjebostäder 031-731 56 77, josephina.wilson@familjebostader.se

Beatrice Klein, projektledare Hyresgästföreningen 070-295 02 58, Beatrice.klein@hyresgastforeningen.se

Tillbaka till årsarkivet