4000 år gammal hällkista invigs

Skapad: 3 september, 2018

Den 7 september invigs en ny installation vid den 4000 år gamla hällkistan på Siriusgatan i Bergsjön. Tack vare ett stort samarbetsprojekt har den historiska platsen nu fått en ny interaktiv skyltning, uteklassrum, scen och en utställning.

En hällkista är en form av forntida grav gjord av stående stenhällar med tak. Denna beräknas vara från 1800 f.Kr. och ligger mitt bland Familjebostäders hus på Siriusgatan i Bergsjön. Förutom sporadisk undervisning har lämningen ofta varit bortglömd och för många närboende har det bara varit en hög med stenar. Med hjälp av arkitektur, historia, arkeologi och kulturarv har en ny plats tagit form och förhoppningen är att den ska fungera som en scen för berättelser, uteklassrum och en offentlig plats att samlas kring.

– Forskningsfrågan i projektet har varit hur vi kan använda kulturarv för att skapa bättre utomhusmiljöer där barnens perspektiv har varit i fokus, säger projektledaren och arkeologen Anita Synnestvedt vid Göteborgs universitet.

Förutom att ha byggt ett uteklassrum har även paneler med berättelser och lådor med arkeologiskt material installerats. Platsen har formgivits tillsammans med Liljewall arkitekter. Den kommer vara belyst under kvällstid och runt omkring har äppelträd och vårlökar planterats.

Invigningen firas med flera olika aktiviteter, bland annat kommer 150 elever från Gärdsmosseskolan, stadsdelsdirektör Gitte Caous håller tal och så blir det berättelser och livemusik. Efteråt väntar en visning av platsen.

Invigningen är öppen för allmänheten och ingen föranmälan krävs.

Tid: 7 september 2018, kl. 12.00-14.00
Plats: Siriusgatan 78, Bergsjön

Tillbaka till årsarkivet