140 sommarjobbare tar hand sitt område

Skapad: 22 juli, 2019

Sommarjobbare från period 1, från vänster: Mohamed Elmi, Abass Atoui, Sonay Garcia Rashid. Foto: Mohamud Abdi Hassan

Nu börjar den sista perioden för sommarjobbarna i Bergsjön. Sedan juni har 140 ungdomar arbetat hos Familjebostäder, och de flesta bor själva i området.

– Genom att de får prova på hur det är att jobba med oss vill vi förmedla att det är kul men tufft att jobba, och att vi alla måste hjälpas åt med att ta hand om vårt område, säger Talar Kirkor, utvecklingschef Bergsjön.

Alla sommarjobbare har fått arbeta med att hålla helt, rent och snyggt i området genom att till exempel städa allmänna utrymmen, olja bänkar och rensa ogräs. Förutom det har vissa grupper även jobbat i Famboleken, en bemannad parklek för hyresgästerna och deras barn.

I samarbete med Sätt Färg på Göteborg har några grupper målat flera väggar vid Rymdtorget och Siriusgatan. I några fall har de grundmålat väggarna för att förbereda för konst som ska målas dit senare i höst. I andra fall har de smyckat väggarna tillsammans med konstnärer.

      

Habsa Joseph, från period två, var med och målade vid Siriusgatan och är nöjd med emblemet med tre kronor som hon målat.

– Det här var den roligaste delen av arbetet, berättar Habsa. Och konstnären vi jobbade med var bra på att lära ut.

Talar Kirkor berättar att förutom nyttan av sommarjobbarnas arbetsinsats finns en tanke med att ungdomarna ska bidra till utvecklingen av sitt område, och att de förhoppningsvis får upp ögonen för ett framtida arbete inom fastighetsbranschen. Men det ger även andra effekter:

– I den förra gruppen sa flera av ungdomarna ”jag kommer aldrig mer att kasta skräp omkring mig, eftersom jag nu vet hur jobbigt det är att städa”. Det tycker jag är ett gott resultat.

Sommarjobbarna går i gymnasiet och nionde klass och har jobbat i perioder om tre veckor. Den sista sommarjobbsperioden börjar 22 juli. De flesta sommarjobbarna bor själva i Bergsjön, även om det finns ungdomar från hela staden i grupperna.

Tillbaka till årsarkivet