Bättre att äga prylar gemensamt

Skapad: 30 december, 2016

161105 VärdsnyheterCarina Falk och Anna Mars i Majorna

Låna, byta, få eller ge. Att äga saker tillsammans sparar både den egna plånboken och miljön. Vi har träffat Anna Mars och Carina Falk som tycker att livet blir både enklare och roligare om man delar.

Ni vill öppna ett återbruksrum. Hur ska det fungera?
– Borrmaskiner, bakmaskiner, skruvdragare och mycket annat används sällan, är dyra och tar mycket plats. Därför är det bättre att äga dem gemensamt. Någon ansvarig kommer att hålla rummet öppet för lån och återlämning på bestämda dagar. I första hand hoppas vi att boende vill skänka saker, men föreningen kan även köpa in exempelvis viktiga verktyg.

Ni har också startat en lokal hyresgästförening. Varför då?
– Vi vill ha bättre grannsämja! Vi är 96 hyresrätter och det blir roligare och tryggare att bo här om vi känner igen varandra och hälsar på varandra. Inte minst för barnen på gården.

Hur har ni gjort?
– Vi har gått utbildningar i styrelsearbete via Hyresgästföreningen och också sökt verksamhetsstöd från dem. Vi har ordnat medlemsmöte och via en enkät frågat alla vad de vill att vi jobbar med. Utifrån det har vi gjort verksamhetsplan och budget. I källaren finns en lokal som Familjebostäder nu håller på att renovera åt oss.

Har det varit svårt?
– Ingen av oss fyra i styrelsen har någon större erfarenhet av förenings- och styrelsearbete. Därför hade det varit bra med mer stöttning i startskedet. Samtidigt är mycket sunt förnuft, och vi drivs av att vi vill skapa något!

Vad har hänt under det halvåret sedan ni dragit i gång?
– Massor! Vi har startat arbetsgrupper, gjort en cykelröjning, fixat odlingslådor, haft städdag och korvgrillning. Vi märker att folk pratar mer med varandra och att det har blivit en gladare stämning på gården.

Vad planerar ni framöver?
– Pysselkvällar för barnen, en brandsäkerhetsföreläsning och julfest med grannarna.

Text: Carina Haglind Ahnstedt Foto: Sofia Sabel

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #4 2016. Senaste numret hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet