Viktigt kring litiumbatterier

Litiumbatterier är vanligt förekommande i elcyklar, elsparkcyklar och andra elektriska fordon. Det finns viktiga faktorer att tänka på för att säkerställa säkerhet, hållbarhet och effektiv användning.

Saker som riskerar orsaka brand i litiumbatterier är: kyla, hetta, vibrationer, mekanisk påverkan, överladdning eller kortslutning.

Här är några av de viktigaste sakerna att tänka på kring litiumbatterier:
(Klicka på pilarna för att läsa mer)

Välj ett batteri från en välkänd tillverkare och köp från återförsäljare du har förtroende för. Se till att produkten är CE-märkt och tillverkad för att användas i Sverige. Se till att batteriet har ett batteriövervakningssystem (BMS), det skyddar batteriet vid till exempel överladdning.

En laddare med för hög spänning kan orsaka att batteriet överhettas.

Ladda enligt tillverkarens anvisningar. Bruksanvisningen ska vara på svenska och saknas den så har inte tillverkaren koll på gällande svenska regler.

Kontrollera skicket före användning och använd inte batteriet eller laddaren om de har skador eller slitna kablar.

Ladda när du är hemma och vaken. Se till att ha fungerande brandvarnare. Känner du en konstig lukt, ser läckande vätska eller om batteriet blir extremt varmt, avsluta genast laddningen. Undersök felet hos en specialist. Undvik att ladda och förvara batterier i hallen då det riskerar att blockera den primära utrymningsvägen vid en brand.

Undvik skarvsladdar och grenuttag.

Ladda inte i låga eller höga temperaturer. Inte heller direkt efter att batteriet kommit in från kall uteluft eller om cykeln har stått länge i direkt solljus. Batteriet trivs bäst i rumstemperatur.

Ladda i torr miljö och se till att batteri och laddare är torra

Laddning bör ske på obrännbart underlag. Undvik brännbart material i närheten som till exempel tyger och papper. Täck inte över batteriet under laddning, det behöver finnas tillräcklig luftcirkulation runt laddare och batteri.

Batteriets livslängd gynnas av att det varken överladdas eller laddas ur helt.

Förvara inte batteriet under 0°C eller i en fuktig miljö. Undvik även höga temperaturer, till exempel i direkt solljus. Batteriet trivs bäst i 15°C till 25°C.

Även när du inte använder cykeln under lång tid, exempelvis under vintern. Det kan behöva laddas emellanåt så att det alltid finns lite ström kvar. Vänd dig till en fackman för att ”återuppliva” ett batteri som har laddats ur helt under flera månader.

Skydda batteriet mot mekanisk påverkan och kortslutning under transport och förvaring. Batteriväska av brandhämmande material kan vara en bra investering. Finns risk för kortslutning ska batteripolerna tejpas.

Utrym och ring omedelbart 112. Var noga med att undvika röken, den är extremt giftig. Om möjligt, koppla bort laddaren från elnätet, lägg på en brandfilt eller dämpa utvecklingen med en brandsläckare, men var försiktig så du inte skadas.