Vi väljer hojen framför bilen

Skapad: 26 juni, 2017

Olof Collvik, sambon Anja och sonen Alfons i Majorna står vid sina cyklar.

Bättre hälsa, mindre avgaser och buller, bra för plånboken och inte minst så mycket trevligare stadsmiljö. Cykeln verkar vara lösningen på många problem. Olof, Anja och Alfons väljer hojen framför bilen.

Olof, ni har gjort er av med bilen och köpt elcyklar. Varför?
– Jag har jobbat som bilförsäljare i fem år men gjorde en total omställning i livet för tre år sedan. Vi kom fram till att vi ville ha mer tid tillsammans och för våra intressen, slippa bilköer och långa resor till jobbet. Som ett led i det bytte jag jobb och bestämde mig för att klara mig utan bil. Så nu har vi varsin elcykel med cykelvagn. Vi gör allt med cykel – hämtar och lämnar på dagis, jobbpendlar, cyklar till simskolan i Åby och storhandlar. Kärran rymmer sex matkassar.

Alfons är sex år. Gillar han att cykla?
– Jadå! Han lärde sig cykla innan han fyllt fyra, det gick jätteenkelt. Nu cyklar han med oss in till stan på cykelvägar utan problem.

Vad krävs för att klara Göteborgsvädret?
– Det bästa med elcykel är att det går av bara farten även om det är motvind. I övrigt behövs bra kläder och dubbdäck på vintern. Tack vare det kan jag cykla året runt. Det trodde jag faktiskt inte, jag som var van vid uppvärmt säte och varm ratt, men jag har nästan blivit beroende av att få frisk luft i lungorna.

Elcyklar är ju ganska dyra. Tvekade ni inför att investera i dem?
– Jämfört med bil är det ju inte dyrt. Och vi slipper parkerings- och bensinkostnader.

Saknar ni aldrig bil?
– Nä, egentligen inte. Det blir tydligt hur slentrianmässigt vi använde bil förr eftersom vi klarar oss helt utan nu. Dem vi umgås med bor max ett par mil bort och dit kan vi cykla. Och i sommar tar vi kanske till och med cyklarna på tåget till Öland i stället för att hyra bil som vi brukar.

Text: Sofia Eriksson Foto: Sofia Sabel

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #2 2017. Senaste numret hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet