Vårt trygghetsboende på Hisingen – ett år ungt!

Skapad: 1 november, 2018

Det firades med gofika och 60-talsmusik på Virvelvindsgatan, där Familjebostäder har haft igång sitt trygghetsboende i precis ett år idag. Våra seniora hyresgäster bor i ett och samma punkthus fördelat på 40 lägenheter med en gemensamhetslokal i botten. Och det är där –  i gemensamhetslokalen – som de boende träffas.

– Jag är hur nöjd som helst! Lokalen är ljus och fin. De som jobbar här är jättetrevliga och snart ska vi börja med filmvisning – det ser jag fram emot! säger Mona Bellini, som bott i flerfamiljshuset i 61 år, men som för ett år sedan blev ett trygghetsboende.


Mona Bellini, en av hyresgästerna i vårt Trygghetsboende på Virvelvindsgatan.

I ett trygghetsboende bor man i sin vanliga lägenhet men har tillgång till smarta lösningar för att förbättra tryggheten och bekvämligheten i lägenheten. Lägenheterna görs mer tillgängliga och anpassas med exempelvis elektroniskt dörröga, spisvakt och stödhandtag. I botten på huset finns en gemensamhetslokal där det arrangeras aktiviteter som jympa med efterföljande sopplunch, musikcaféer med livemusik, spontan fika och goda samtal grannar emellan.


Anna Petersson, samordnare och trygghetsvärd.

– Det har gått jättebra. Det har varit ett år av att upptäcka och lära, men det blir mer och mer tydligt vad vi ska göra här, säger Anna Petersson, samordnare och trygghetsvärd och fortsätter:
– Det som är väldigt uppskattat och som funkat bäst är jympan. Då kör vi olika rörelse- och balansövningar här i gemensamhetslokalen. Även musikcaféerna med livemusik är mycket uppskattat.

Dagen till ära är det just det, livemusik av den musikaliska duon Wildhart som består av sångerskan Ylva Holmdahl och pianisten Christian Berg som träffades på en musiklinje på folkhögskola för sex år sedan och klickade musikaliskt.
– Egentligen spelar vi elektropop, men det här med jazzen är ett ess i rockärmen som vi kan ta fram, säger Ylva och Christian nickar medgivande.


Ylva Holmdahl och Christian Berg utgör duon Wildhart.

Så vad krävs det för att ett flerfamiljshus ska bli ett trygghetsboende? Här är en checklista:
• För att bo i en trygghetsanpassad lägenhet ska man ha fyllt 70 år.
• Lägenheterna utrustas med bland annat spisvakt, tittöga, duschplats och stödhandtag.
• Området kring huset ska vara lättillgängligt och anpassat med exempelvis svaga lutningar, parkbänkar och bra belysning på kvällen.
• Bekväm hiss med stödhandtag, sittmöjlighet och telefon.
• Entré med en bänk och automatiska dörröppnare för tunga dörrar.
• En lokal för gemensamma måltider, aktiviteter och samvaro, som skapas tillsammans med de boende.
• Personal på plats under vissa tider för att hjälpa till med olika aktiviteter och bidra med sällskap.
• Planlösning som gör det möjligt att bo kvar även om man skulle få en funktionsnedsättning, exempelvis har trösklar tagits bort.

Familjebostäder arbetar aktivt med att möjliggöra och skapa fler trygghetsboenden i befintligt bestånd. I dagsläget har Familjebostäder 110 lägenheter på Kalendervägen i Kortedala. På Bankogatan i Högsbo finns två trygghetsboenden med sammanlagt 115 lägenheter och på Virvelvindsgatan 16 på Hisingen finns ytterligare 40 stycken. Ytterligare ett trygghetsboende planeras just nu på Grevegårdsvägen i Tynnered.

Vill du veta mer om våra trygghetsboenden?
Kontakta gärna Annika Berntsson, boendeutvecklare på Familjebostäder,
telefonnummer: 0730-33 33 89 eller maila: annika.berntsson@familjebostader.se

Tillbaka till årsarkivet