Frågor & Svar

Sveriges största trähusägare

Skapad: 12 February, 2019

Landshövdingehusen byggdes mellan 1875 och 1940. Det var i mångt och mycket den tidens miljonprogram. Bostadsbristen var stor och industrialismen lockade många till staden. Lägenheterna var dock små, oftast inte mer än ett rum och kök och de kunde rymma upp till 15 personer.

På 50-talet fick Familjebostäder i uppdrag att köpa och renovera så många fastigheter i Majorna som möjligt. Sedan dess är vi stolta ägare av nära 5 400 lägenheter i dessa fantastiska hus. En del betraktar husen som Göteborgs största arkitektoniska världsarv.

Varför kallas de för landshövdingehus?
Jo, på grund av brandfaran fick man inte bygga trähus högre än två våningar. Men behovet av bostäder var så stort, så man tog fram ett förslag på hus med bottenvåning i sten. Historien säger att förslaget överklagades, men godkändes sedan av dåvarande landshövdingen, Albert Ehrensvärd.

Vårt dockhus här på bilden är en modell på ett av våra landshövdingehus i Majorna. Just nu står det i skyltfönstret i vår reception på Södra vägen 12. Huset har nyligen fått en ganska omfattande renovering och rummen har möblerats om. Kom gärna förbi Södra vägen och kika in i det lilla huset så får du se vad som hänt sedan bilden togs!

Tillbaka till årsarkivet