Frågor & Svar

Slitet sextiotal blir som nytt på Tellusgatan

Skapad: 3 december, 2014


Det kurviga huset – bananhuset i folkmun – på Tellusgatan i Bergsjön ska förnyas under nästa år. Långvarigt slitage och tidens tand har gjort sitt vilket lett till bland annat vattenskador. Kök och badrum behöver moderniseras och huset behöver bli energisnålare.


Bygger på dialog
Dialog och omtanke om hyresgästerna är vägledande i projektet. Därför har vi inrett en visningslägenhet dit alla boende, bergsjöbor och övriga intresserade är välkomna.
– Vi håller öppet för alla som vill titta förbi två lördagar till, från klockan 12-15, säger Ulf Hård, som är en av två kundansvariga i projektet.
Ulf och kollegan Lisbeth finns på plats i lägenheten, guidar och förklarar vad som ska göras under projektet och hur det påverkar hyresgästerna. Möjligheten att kika förbi, byta några ord och få sina frågor besvarade är mycket värt för hyresgäster som måste lämna sina hem under renoveringens gång.

”Äntligen!” är en vanlig reaktion hos många besökare i lägenheten. Renoveringen är både efterlängtad och efterfrågad. Man känner på köksluckor och bänkskivor, drar in doften i garderoberna – ”ah, det luktar nytt” – och kikar in i det rymliga och helkaklade badrummet.

Fräscht inne och halverad energiförbrukning

I korthet är det detta som ska göras på Tellusgatan 6-30, som med sina 169 fyrarummare är en riktigt stor fastighet:

  • Alla lägenheterna renoveras från grunden och får nya badrum, nytt kök (nytt kök är valbart) och nya ytskikt.
  • Stammar, installationer och elsystem byts
  • Alla lägenheter blir cirka två kvm större när nuvarande indragna balkonger ersätts med rymligare balkonger som hängs på fasaden.
  • Entréerna glasas in och blir ljusare och tryggare
  • Trapphusen målas om och tvättstugorna ses över
  • Utemiljön görs om och får nya material och planteringar
  • Taket läggs om
  • Huset tilläggsisoleras, får nya fönster, nytt fasadmaterial och ny ventilation, åtgärder som medverkar till att energianvändningen sänks till hälften jämfört med idag. Den nya ventilationen skapar också ett betydligt bättre inneklimat.

Syftet med renoveringen är dels att ge huset nytt liv, dels att skapa trivsammare miljöer för och tillsammans med hyresgästerna i Bergsjön. Förnyelseprojektet bygger nämligen på dialog med de boende. I samband med starten av renoveringen kring årsskiftet formas ett antal samrådsgrupper som ska bidra med tankar och önskemål kring bland annat utemiljön och tvättstugorna.

– Dialogen kommer att ge viktiga uppslag till förbättringar och skapar också sammanhållning och vi-känsla. Det ska bli roligt att komma igång, säger Siv Undén som är förvaltare i Bergsjön.


Projektet stärker Bergsjön
Marknadschefen Katrin Amgarth säger att det finns ytterligare ett motiv till att Familjebostäder gör en så stor satsning på huset:
– Jag tror att förnyelseprojektet kommer att stärka Bergsjön och bidra till framtidstro i det här kvarteret. Vi vill utveckla Bergsjön på många olika sätt, inte minst genom investeringar i våra hus.

Tillbaka till årsarkivet