Selma stad växer

Skapad: 11 juni, 2019

Selma stad i Backa är under stor omvandling och för många kan det vara svårt att se vad det ska bli. Inte bara för att plank döljer byggarbetsplatsen, utan också för att mycket pågår samtidigt.Tillsammans med andra aktörer har Familjebostäder därför lagt stor vikt vid dialog och information.

Det har hållits flera frukostmöten på relevanta teman och i projektlokalen Selma Center kan man ställa frågor och se en modell över den planerade byggnationen. Snart kommer dock huset där projektlokalen ligger att rivas och det finns planer på att etablera ett nytt trygghetsboende på platsen.

Familjebostäder fångar gärna upp de boendes åsikter tidigt. Magnus Möller som är Familjebostäders områdeschef följer varje steg i utvecklingen:

– Även om det är Framtiden Byggutveckling som bygger husen för Familjebostäder är vi såklart involverade i byggnationen. Dels ska vi ju hyra ut lägenheterna och ta hand om både hyresgäster och hus framöver, dels är det många av våra nuvarande hyresgäster i området som påverkas när framkomligheten begränsas och butiker och busshållplatser flyttas, berättar Magnus.

Ett runt hus är på gång
Selma stad kommer bli en stadsdel med spännande och modern arkitektur. Nu är det också klart att ett av Familjebostäders hus kommer att sticka ut lite extra genom att vara – runt.

– Det kommer att bli en orienteringspunkt för området. Jag tror att det blir en av Selma stads symbolbyggnader, dessutom med det bästa läget i hela stadsdelen precis vid torget med bra utsikt åt alla håll eftersom det ligger helt fritt, säger arkitekten bakom förslaget, Jürgen Wahlström på Wahlström-Steijner Arkitekter.

Varje våningsplan består av ett antal cirklar. Längst in ligger hisschaktet och runt det trapphuset. Sedan en ring med badrum och entréhall och därefter rummen i solfjäderform. Alla plan är likadana och består av en etta, två treor och en fyra.

Men hur möblerar man en rund lägenhet? Inga problem, menar arkitekten. Varje rum har visserligen en rundad vägg utåt, men innerväggarna är raka, så det blir snarare en kul och annorlunda utmaning än ett komplicerande hinder.

– Runda väggar omsluter en på ett annat sätt än raka. Det är helt enkelt mer likt hur det ser ut i naturen och det märks inte minst på hur ursprungsbefolkningar lever i en rund värld. Kanske blir man mer harmonisk av att bo runt? Vem vet, vi får väl fråga dem som flyttar in hur de upplever det, säger Jürgen Wahlström.

Läs mer om Selma Stad 

 

Tillbaka till årsarkivet