Kustgatan – renovering med sikte på gemenskap och digitalisering

På innergården skapar vi en skön plats där du kan umgås med dina grannar.

På Kustgatan 3 renoverar vi för att skapa ett hållbart och smart boende med gemenskap och delningstjänster. Sammanlagt fräschar vi upp 42 lägenheter, där 23 av dem blir trygghetsboenden för dig som är 70+. Vi bygger också en ny tvättstuga, cykellounge, gemensamhetslokal och en mysig gård när du kan umgås med dina grannar.

Under renoveringen sätter vi upp solceller på taket. Elen som genereras härifrån går direkt till ditt boende och ingår i din hyra, så du behöver inte teckna ett privat abonnemang.

Små kvadratsmarta lägenheter

Parallellt bygger vi 44 helt nya lägenheter i de två nedersta våningsplanen och när allt är klart består huset av 143 små smarta lägenheter med öppen planlösning och avskilt sovrum. Storlekarna varierar från ettor på ca 25 kvm upp till tvåor på omkring 48 kvm, där flera bostäder är reserverade för trygghetsboende.

När vi ändå renoverar, passar vi på att sätta upp bra belysning runt hela fastigheten och installera ett digitalt passersystem med utökat skalskydd för att skapa extra trygghet och säkerhet. Här hittar du en kort instruktionsfilm över hur de digitala passersystemen fungerar.

Naturliga träffpunkter

Vi gillar när grannarna trivs tillsammans. Därför bygger vi naturliga mötesplatser både inomhus och utomhus där ni kan umgås. Som hyresgäst på Kustgatan 3 får tillgång till husets gemensamhetslokal, dessutom finns en ny lummig innergård med sittplatser.

Framöver finns det möjlighet att utveckla konceptet, så att ni eventuellt kan låna lokalen för att anordna olika aktiviteter tillsammans som julbak eller matlagningskvällar. Kanske hittar du din nya bästa vän här!

Parkera cykeln säkert och låna en lastcykel

I fastigheten finns ett rymligt cykelrum där du tryggt låser fast cykeln när du inte behöver den. Det finns även cykelpump och arbetsbord om du behöver meka, och du har möjlighet att tvätta av din cykel precis utanför. Du som har elcykel kan dessutom ladda batteriet i ett låst skåp. Till varje lägenhet ingår en egen cykelplats.

Området har goda kommunikationer med kollektivtrafik och bra cykelvägar till Slottsskogen, havet och in till stan. För att göra det enklare att storhandla eller åka iväg på en utflykt utan bil, får du som bor på Kustgatan 3 tillgång till en lastcykelpool som du bokar via en app. Det är kostnadsfritt att gå med i poolen och hyran för första timmen är gratis. Därefter tillkommer en lägre timkostnad.

Digital testarena för enklare vardag

Hela fastigheten på Kustgatan 3 blir Familjebostäders digitala testarena. Tanken är dels att göra huset mer klimatsmart, energieffektivt och enkelt att underhålla, dels att öka boendekvaliteten för våra hyresgäster.

Genom projektet får du möjlighet att prova olika digitala lösningar som förenklar vardagen. Utgångspunkten är att du ges tillgång till flera tjänster i en app, så att du enkelt kan göra bokningar var du än befinner dig. Det kan handla om att boka tvättstugan och lastcykelpoolen eller delning av prylar som du inte använder så ofta och mest tar plats i lägenheten. Men vi tänker brett och vill gärna ha in förslag på digitala lösningar som kan vara bra att testa. Din feedback avgör sedan om det är en tjänst som vi vill införa till alla våra hyresgäster. Närmast startar vi ett test av leveransboxar med kyl- och frysfunktion. Då behöver du inte vänta hemma, utan kan få dina beställningar levererade till ett låst skåp i trapphuset.

Vi sätter också upp en digital bokningstavla i entrén där du till att börja med kan boka tvättstugan men med tiden testar vi att lägga till fler tjänster som du har nytta av.

Styr själv dina utgifter för varmvatten och el med IMD!

Under renoveringen installerar vi Individuell Mätning och Debitering (IMD) i hela fastigheten för att mäta hur mycket varmvatten och el du använder. Det betyder att du själv kan påverka dina kostnader och slipper betala för mer än du förbrukar varje månad. På hyresavin ser du hur mycket användningen påverkar din boendekostnad uppåt eller nedåt.

Undersökningar visar att individuell mätning leder till en minskad användning på mellan 15 och 30 procent, till fördel för både din plånbok och klimatet.

Du som flyttar in

Eftersom användningen av varmvatten debiteras två månader i efterskott, betalar du som nyinflyttad endast enligt standardvärdet de två första månaderna. Den första avräkningen kommer alltså först på din tredje hyresavi. Under Hemma hos på vår webbplats, kan du logga in för att löpande se din användning. Här får du också bra tips om hur du kan spara vatten och annan nyttig information kring ditt boende.

Hur sätts priset?

Avgiften för varmvatten och el fastställs en gång per år utifrån underlag från Göteborg Vatten och Göteborg Energi. Standardvärden för hur mycket varmvatten och el som ingår i hyran bestäms utifrån antal rum i lägenheten:

Om du använder mer än standardförbrukningen betalar du för den mängd som överstiger standardvärdet. Använder du mindre betalar du förstås också mindre och hyran sänks med motsvarande belopp.

Läs mer om IMD