Alla nyheter 28 november 2019

Vi satsar på fler trygghetsboenden

Nyss invigde Familjebostäder ett nytt trygghetsboende i Tynnered och nu är det dags för Eriksbo att få sitt första trygghetsboende med aktivitetslokal och möjlighet till bekväma lösningar i lägenheterna. Invigningen skedde idag med tårta och musikunderhållning. Nu har Familjebostäder drygt 300 trygghetslägenheter och sju aktivitetslokaler på olika adresser i staden.

I ett trygghetsboende bor man i sin vanliga lägenhet och har tillgång till smarta lösningar för att förbättra tryggheten och bekvämligheten i lägenheten. Lägenheterna kan göras mer tillgängliga och anpassas med exempelvis elektroniskt dörröga, spisvakt och stödhandtag.

– Efterfrågan på trygghetsboende är stor. Här bor man i sin egen lägenhet och väljer att delta i aktiviteter eller utflykter när det passar. Många tycker om att bara dyka upp för lite tjat och fika i lokalen. Alla kan önska aktiviteter och till exempel bingo har varit populärt, berättar Annika Berntsson, boendeutvecklare på Familjebostäder.

Gemenskap och trivsel är kärnan och hjärtat i konceptet. I markplan finns en gemensamhetslokal där det arrangeras aktiviteter och där man kan träffas för att fika och umgås. En viktig del är att de äldre själva är med och påverkar utformningen.

Fakta trygghetsboende:

• För att bo i en trygghetsanpassad lägenhet ska man ha fyllt 70 år.
• Lägenheterna utrustas med bland annat spisvakt, tittöga och stödhandtag.
• Området kring huset ska vara lättillgängligt och anpassat med exempelvis svaga lutningar, parkbänkar och bra belysning på kvällen.
• Bekväm hiss med stödhandtag och sittmöjlighet.
• Entré med en bänk och automatiska dörröppnare för tunga dörrar.
• En lokal för gemensamma måltider, aktiviteter och samvaro, som skapas tillsammans med de boende.
• Personal på plats under vissa tider för att hjälpa till med olika aktiviteter och bidra med sällskap.
• Planlösning som gör det möjligt att bo kvar även om man skulle få en funktionsnedsättning, exempelvis har trösklar tagits bort