Alla nyheter 27 maj 2020

Trygghetsboenden i coronatider

I ett trygghetsboende bor personer över 70 år i sin vanliga lägenhet och har tillgång till smarta lösningar för att förbättra tryggheten och bekvämligheten. Gemenskap och trygghet är kärnan och hjärtat i konceptet.

Just nu är det paus för aktiviteterna som vanligtvis ordnas i en gemensam lokal av trygghetsvärdar utifrån önskemål från de äldre. Trygghetsvärdarna tar istället kontakt med de äldre via brev och telefon. Många tycker att det är långtråkigt och uppskattar att bli uppringda eller att själv kunna ringa upp för att prata en liten stund. Några är oroliga och får tips om vart de kan vända sig för samtalsstöd.

Trygghetsvärdarna i Kortedala och Bergsjön promenerar runt i området för att byta några ord med de som är ute och rör på sig. Några dagar i maj packade de en dragväska full med skänkta böcker och delade ut till de som var lässugna.

– När den ordinarie verksamheten inte fungerar har trygghetsvärdarna i de olika områdena hittat på nya sätt att mötas. Det kan handla om några vänliga ord i brevlådan, hjälp med att hämta upp böcker på biblioteket eller att skaffa frukt och några wienerbröd. Omtänksamhet och lyhördhet genomsyrar arbetet och alla lagar efter läge nu, berättar Annika Berntsson, boendeutvecklare på Familjebostäder.

I Högsbo har många av de äldre börjat handla mat online och flera har lärt sig att använda swishbetalning. Grannarna samverkar på många kloka sätt och hjälps åt. Någons barn handlar för flera grannar och lämnar kassarna utanför de olika dörrarna. Några träffas utomhus för en pratstund eller promenad.

Familjebostäder har 315 lägenheter i trygghetsboende med åtta aktivitetslokaler – i Kortedala, Bergsjön, Lundby, Högsbo, Eriksbo och Tynnered.

Fakta: Trygghetsboende
• För att bo i en trygghetsanpassad lägenhet ska man ha fyllt 70 år.
• Lägenheterna utrustas med bland annat spisvakt, tittöga och stödhandtag.
• Området kring huset ska vara lättillgängligt och anpassat med exempelvis svaga lutningar, parkbänkar och bra belysning på kvällen.
• Bekväm hiss med stödhandtag, sittmöjlighet och telefon.
• Entré med en bänk och automatiska dörröppnare för tunga dörrar.
• En lokal för gemensamma måltider, aktiviteter och samvaro, som skapas tillsammans med de boende.
• Personal på plats under vissa tider för att hjälpa till med olika aktiviteter och bidra med sällskap.
• Planlösning som gör det möjligt att bo kvar även om man skulle få en funktionsnedsättning, exempelvis har trösklar tagits bort.