Alla nyheter 30 November 2023

Tips för en bra inomhustemperatur

Under hösten och vintern får vi många frågor om innetemperaturen. Alla upplever värmen på olika sätt. En del fryser, en del tycker det är för varmt. Det väsentliga är att lägenheterna håller runt 20-21 grader. Nedan följer lite tips på vad du själv kan göra för att hålla ett bra inomhusklimat.

Vanliga frågor & svar:

Vilken temperatur ska man ha i lägenheten?
Temperaturen ska ligga på runt 20-21 grader. Det är lägenhetens medeltemperatur över en längre tid som mäts och ska ligga på denna temperatur. Det är därför vi bara mäter på ett ställe, nämligen i hallen, som visat sig vara den mest representativa platsen att mäta lägenhetstemperaturen.

Varför är mitt element kallt ibland?
På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet igenom elementet. Efter en stund svalnar elementet och når samma temperatur som rummet. Det är därför som man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute.

Jag har en termometer som visar ute/inne temperaturen. Den är placerad på fönsterbänken och visar 16 grader inne. Vad är fel?
Placeras termometern mot en yttervägg eller i ett fönster blir temperaturen missvisande, eftersom kalla väggar och fönster håller en lägre temperatur än i övriga rummet. För att mäta en korrekt temperatur i ditt rum bör du placera din termometer mot en innervägg.

Jag upplever att temperaturen sjunker på natten, stämmer detta?
Nej, vi har ingen nattsänkning. Dock är det inte ovanligt att det faktiskt blir lite kallare inne nattetid men det beror oftast på att den under dagen uppkomna temperaturen (på grund av solinstrålning och olika värmetillskott som belysning och personvärme) försvinner under natten då aktiviteten i lägenheten minskar och alla sover.

Behöver man lufta elementen i lägenheten?
Endast om det är nödvändigt. När man har utfört rörarbeten i värmesystemet kan detta föra med sig luft till lägenheterna. Luften hamnar då oftast i lägenheterna längst upp i huset. Då hörs ett bubblande oljud i elementen.

Några tips:

• Ställ inte möbler tätt intill elementet, det förhindrar att värmen sprids i rummet.

• Häng inte tjocka gardiner framför termostaten eftersom termostaten då känner en högre temperatur än det är i rummet och elementet stängs av för tidigt.

• Fäll ner persiennerna på nätterna. Persiennerna isolerar så att värmen behålls i rummet.