Alla nyheter 15 juni 2020

Lugnt jubileumsfirande

Hurra för Familjebostäder som fyller 70 idag! När bolaget startades 1950 bodde fortfarande många göteborgsfamiljer i ett rum och kök, med dass på gården och utan bad.

När bolaget startades 1950 bodde fortfarande många göteborgsfamiljer i ett rum och kök, med dass på gården och utan bad. De mer lyckligt lottade hade wc på svalen och bad i källaren. Det var trångt och barnkullarna var ofta stora. Några familjer hade tur och fick en tvåa eller en liten trea hos Familjebostäder i Högsbo, på Guldheden eller i Kortedala.

Familjebostäder summerar sju händelserika decennier och med tanke på att vi fyller just 70 och coronaviruset påverkar oss och vår verksamhet blir det ett lugnt jubileumsfirande.

Från att rädda och restaurera landshövdingehus i Majorna och Kungsladugård till att äga och förvalta hus i nästan alla delar av staden, har vägen gått via bland andra miljonprogramshusen i Bergsjön, Tynnered och Backa. Miljonprogramshusen byggdes under 60- och 70-talet för att råda bot på bostadskrisen och möta behoven av stora och förhållandevis billiga hyreslägenheter med genomtänkta planlösningar.

Våra nyaste hus tar hänsyn till att allt fler vill bo sunt, hållbart och energismart. Vi har till exempel byggt i naturliga material, med Svanenmärkning, och plats för specialcyklar och lådcykelpool. Några av våra senaste hus finns i Tynnered, Majorna, nya Hovås och på Donsö. Snart erbjuder vi nya bostäder i områden som Sisjödal, Fjällbo park och Selma stad.

Vi ska göra vad vi kan för att även våra nya hyresgäster ska trivas och vilja bo kvar länge. Trivsel har alltid varit viktigt för oss på Familjebostäder. Vi vill att våra hyresgäster ska trivas i lägenheten, huset och på gården. I 70 år har vi skapat trivsamma livsmiljöer.

Fakta om Familjebostäders start 1950Stadsfullmäktiges protokoll av den 15 juni 1950, förmäler att beslut fattas om att en allmännyttig stiftelse, benämnd Stiftelsen Familjebostäder i Göteborg, med förvärv och förvaltning av bostadsfastigheter som uppgift, skulle bildas.

Bostadsförmedlingen hade vid utgången av 1950 en kö på 15 384 hushåll som sökte bostad. Av dessa fanns 9 065 hushåll som helt saknade egen bostad, av vilka 2 482 hade barn.

Foto: Krister Engström.

Bilden visar Markmyntsgatan 3 som var en spektakulär skyskrapa på 50-talet, Axel Dahlströms torg.