Alla nyheter 22 december 2021

Lennart – Hyresgäst på Siriusgatan sedan 1971

År 1971 stod bygget av Siriusgatan i Bergsjön klart. Samtidigt flyttade Lennart Gustavsson in och har bott där ända sedan dess. Nu firar Siriusgatan 50 år och därmed också Lennart 50 år som hyresgäst.

Varje dag klockan 09.00 kliver en man vid namn Morgan in på Familjebostäders reception på Siriusgatan i Bergsjön, men inte för att skicka in någon felanmälan eller lämna klagomål. Nej, för att dricka kaffe och prata med personalen. Morgan pratar alltid om hur fint personalen gör på gårdarna och om hur behjälpliga de alltid varit. När vi frågar Morgan ifall han skulle kunna tänka sig intervjuas av oss hänvisar han oss istället till en annan man, som han säger har bott på Siriusgatan ända sedan det byggdes år 1971.

– Jag ska dit och dricka kaffe nu, häng med vet ja. Lennart har alltid en historia att dela med sig av och hade säkert uppskattat om ni ville intervjua honom, säger Morgan.

När vi kommer upp till Lennarts lägenhet välkomnas vi av hans glada uppsyn. Vi frågar om han skulle kunna tänka sig svara på några frågor och visa upp sin lägenhet inför ett reportage.

– Jo visst, jag vet inte riktigt vad jag ska berätta men ni är så välkomna, säger Lennart och går och slår på en kanna kaffe.

En livslång relation med Familjebostäder

Med stormönstrade medaljongtapeter och färgsprakande köksluckor är det som om tiden stått stilla i Lennarts lägenhet, vilket inte är en helt felaktig analys, då han valt att aldrig renovera.

– Jag trivs så bra precis som det är och har därför valt att aldrig renovera lägenheten. Det enda som är relativt nytt och modernt är handtagen på garderoben, där fick jag ge vika.

Vi slår oss ner i vardagsrummet och Lennart börjar berätta om sin långa relation till Familjebostäder som visar sig sträcka sig längre bakåt i tiden än de 50 år som han varit hyresgäst hos Familjebostäder. Redan på 60-talet var han nämligen med och byggde Familjebostäders lägenhetshus i Göteborg. 

– I mitt yrkesliv som grävmaskinist var jag med och byggde lägenhetshus i Järnbrott, Hjällbo, Högsbo och Bergsjön åt Familjebostäder.

Goda grannar i området

Lennart, som hunnit fylla 93, berättar att han trivts väldigt bra hos Familjebostäder genom åren, inte minst tack vare den trevliga personalen.

– Jag tycker de sköter sig bra och är trevliga. Innan kunde man stöta på personalen ganska ofta, fast de senaste två åren har man sett mindre av dem, vilket jag tyckt varit lite tråkigt. Men det är väl på grund av den här sjukdomen som härjar runt, antar jag.

Trots att Familjebostäders personal inte kunnat vara lika närvarande som innan så känner sig Lennart ändå inte ensam. När vi sitter i hans vardagsrum och pratar sitter samtidigt hans två nära vänner i köket och dricker kaffe.

– Mats på våningen under träffar jag i princip varje dag och Morgan någon gång i veckan. Vi brukar träffas hos mig och dricka kaffe och tjöta.

Hur länge Lennart blir kvar som hyresgäst hos Familjebostäder vågar han inte svara på, men åtminstone blir han kvar över jul.

– Min systerdotter vill ha in mig på ålderdomshemmet, men det vill jag inte. Åtminstone inte förrän efter jul, så jag hinner sätta upp mitt julpynt i lägenheten.