Alla nyheter 16 May 2023

Dags att söka till Fastighetsakademin

Ännu finns det tid att söka till Fastighetsakademins YH-utbildningar i Västra Frölunda. Här hittar du fastighetsutbildningar inom teknik och fastighetsförvaltning med goda möjligheter till jobb.

Marcin Krasniak jobbar hos Familjebostäder som fastighetsförvaltare i distrikt Norra/Södra. Han är en av dem som genom studier på Fastighetsakademin fått jobb på bolaget.  

 – Jag har läst tre utbildningar på Fastighetsakademin: hygienteknik, fastighetsansvarig och fastighetsförvaltare. Redan innan jag tog examen från Fastighetsakademin år 2008, fick jag erbjudande om anställning som bovärd hos Familjebostäder. Det var dagen innan jag skulle gå på semester och det kändes helt fantastiskt, säger Marcin. 

I utbildningen ingick flera praktikperioder, vilket var ett bra sätt att knyta kontakter inom fastighetsbolagen.  

Besiktningar och skadehantering

Nu har Marcin arbetat fem år som fastighetsförvaltare. Det innebär mycket administrativt arbete, men även besök i hyresgästers hem för att till exempel utföra besiktningar och skadehantering.  

– Jag gillar den sociala kontakten och det är trevligt att se hur människor bor. Det jag tycker bäst om i jobbet är friheten, att ha förmånen att kunna bestämma över min tid.   

Familjebostäder är ett av ett 60-tal privata och kommunala fastighetsbolag som driver Fastighetsakademin och samtidigt är delaktiga i utbildningarnas utformning och innehåll. Vilka utbildningar som ges varje år beror på hur arbetsmarknaden ser ut.

– Nio av tio av våra studenter har anställning efter examen. I dag finns ett stort behov av tekniskt kunniga medarbetare då dagens fastigheter blir alltmer tekniskt komplexa, säger Dennis Hultman, kursansvarig på Fastighetsakademin.  

Kvällsutbildning nästa år

I augusti startar utbildningarna fastighetsförvaltare med teknisk inriktning och fastighets- och energitekniker. Utbildningarna är på heltid och 2,5 respektive 1,5 år långa. Praktikperioder på fastighetsbolagen ingår i utbildningen.  

– I januari 2024 startar även en kvällsutbildning till diplomerad fastighetsförvaltare. Utbildningen passar utmärkt för dig som vill vidareutbilda dig samtidigt som du jobbar. Oavsett var i livet du befinner dig är utbildning alltid en bra investering för framtiden, säger Dennis. 

Det finns cirka 35 platser på varje utbildning. Sista ansökningsdag är 31 maj. 

FAKTA

Läs mer om Fastighetsakademins utbildningar på fastighetsakademin.se