Alla nyheter 18 May 2022

Boendebudget ska öka hyresgästernas inflytande

För att öka hyresgästernas inflytande över boendemiljön och stärka gemenskapen i området så startar vi nu ett pilotprojekt med en boendebudget i potten.

Upplägget är ungefär samma som testades i Lundby för ett par år sedan. De som bor i ett visst område får komma med idéer på aktiviteter eller andra satsningar de vill genomföra i sitt område. Några av förslagen blir sedan utvalda och hyresgästerna får i demokratisk ordning rösta om vilken idé som ska bli verklighet.

– Det vi gör i år är ett pilotprojekt, vilket innebär att vi kommer genomföra det i en liten skala i några utvalda områden för att se hur det faller ut. Medborgarbudgeten som vi genomförde i Lundby för ett par år sedan var uppskattad, och vi hoppas att även det här blir det, säger Emelie Garvik, boendeutvecklare på Familjebostäder.

Boendebudget – så fungerar det

Varje utvalt område får ett tema att förhålla sig till, som utgår ifrån behov och önskemål som uppkommit i den årliga hyresgästundersökningen. Därefter får hyresgästerna komma med förslag på vad för typ av aktivitet eller åtgärd som de vill ska genomföras i området – antingen låter de fantasin flöda fritt eller så kan de bolla sina idéer med ambassadörer hos Familjebostäder. Budgeten för förslagen ligger på 50 000 per område.

– Syftet är att öka hyresgästernas inflytande över sin boendemiljö, men också att skapa gemenskap och ökad tillit mellan grannar. Dessutom får vi på Familjebostäder större förståelse för vad hyresgästerna önskar sig i sitt område, säger Emelie Garvik.

Efter att hyresgästerna skickat in sina idéer så tas tre förslag ut, som hyresgästerna får rösta på. Därefter räknas rösterna och en vinnare utses. Sedan säkerställer Familjebostäder att det vinnande bidraget verkställs.

– Trots att årets Boendebudget är ett pilotprojekt med ett fåtal områden och en relativt åtstramad budget så hoppas vi på ett stort engagemang hos hyresgästerna. Då kan vi förhoppningsvis skala upp projektet nästa år, säger Emelie Garvik.

Familjebostäders Boendebudget 2022 genomförs i följande områden:
• Tynnered: Nedre röda, kvarter Bronsylen
• Bergsjön: Siriusgatan
• Eriksbo: hela beståndet
• Donsö: Rävstensvägen
• Kungsladugård: Kvarter Ärenprisen