Alla nyheter 26 augusti 2020

160 sommarjobbare gav Bergsjön ett lyft

Trots en annorlunda sommar har Familjebostäder i Bergsjön tagit emot extra många sommarjobbare i år. Deras arbetsuppgifter har bland annat varit att plocka skräp i närområdet, rensa ogräs, städa soprum och källarutrymmen.

Sommarjobbarna har även målat bänkar, staket, lekplatser, garagegångar och några av dem har deltagit i konstprojektet med målning och utsmyckning på Rymdtorget och Siriusgatan.

– Jag har lärt mig mycket. Att inte kasta skräp och att alltid plocka skräpet som man ser på marken. Det här är inte ett lätt jobb, men det är det värt. Man hjälper till och man träffar nya människor, säger Lina Youksel.

– Mina kollegor är roliga. Det känns som att jag har känt dem länge. Alla är sköna och vi kommer väldigt bra överens, trots att vi alla är olika. Jag kommer att sakna alla. Man får så bra respons hela tiden och lär sig från sina misstag. När man gör bra ifrån sig får man faktiskt höra det. Man får komplimanger och positiv feedback som gör en glad, säger Dragica Dordic.

Dragica berättar att hon älskar att ha något att göra där hon känner att hon gör nytta. Hon hade inte tyckt om att sitta inomhus hela sommaren och är glad för sommarjobbet som ger henne arbetslivserfarenhet, pengar och en möjlighet att träffa nytt folk.

– Jag rekommenderar det här jobbet till alla. Jag trodde att det skulle vara jobbigt och tråkigt, men det är jättekul. Det är en upplevelse för livet. Det är något man kommer att minnas väldigt länge.

– Vi fick mycket positiv feedback från hyresgästerna. De gillar att det är rent och snyggt och mycket färg i området, säger projektledaren Amir Kadar.

Under sommaren har han handlett många ungdomar vilket gjort att han känner sig starkare i sin roll och har nu fått tankar på att börja studera vidare inom fastighetsbranschen.

– Fastighetsbranschen var tidigare en okänd värld för mig. Jag har nu insett hur mycket som jag kan ge. Jag pratar fem språk (svenska, engelska, kurdiska, persiska och arabiska) och för mig är det viktigt att hyresgästen förstår mig och att jag förstår hyresgästen.

Familjebostäder har konstprojekt som en av arbetsuppgifterna för sommarjobbarna för andra året i rad. Ett konstverk som imponerar är trappan på Siriusgatan som Amir fick förtroendet att förverkliga. Tillsammans med sommarjobbarna har han målat trappan i regnbågens färger och multiplikationstabellen. Han tror att ungdomar i området kommer att känna sig sedda, men även att trappan ger dem en signal om att utbildning är viktigt.

– Ett barn kom och sa att det är roligt att gå i trappan nu. Det var kul att höra, säger Amir Kader med ett leende.