Flytt med flyt

Skapad: 30 oktober, 2015

För Familjebostäder. "Värdsnyheter" ©Photo by Sören Håkanlind / COPYRIGHT

Ditt nya boende kanske bara är ett klick bort. Via Omflyttning på nätet kan du som redan har kontrakt hos Familjebostäder hitta ditt nya drömboende. Familjen Öman-Jonassen fick vänta ett tag på sin fyrarummare i Eriksberg. Men för Enes Crnalic och Tobias Olausson gick det oväntat fort att få lägenheterna de ville ha.

Familjen Öman-Jonassen flyttade från Västra Frölunda till Eriksberg

Ni har inte flyttat än?


– Nej, det stämmer. Vi flyttar om två veckor från Grevegårdsvägen i Västra Frölunda till Östra Eriksbergsgatan.

Varför?


– Vi vill ha lite större, och dessutom komma närmare våra jobb och barnens skola. De går båda i Brunnsbos musikklasser.

Får ni fler rum nu?


– Faktiskt inte. Vi flyttar från en fyra till en fyra, men från 85 kvadratmeter till 101. Det gör stor skillnad, framför allt för barnens rum. De har haft väldigt små rum, och det går ju bra när barnen är små. Men nu är de större och tar hem kompisar och behöver mer utrymme.

Har ni trivts på Grevegårdsvägen?


– Ja, vi har bott där i nio år och trivts. Vi gillade läget, det är nära havet så man kan cykla ut och bada.

Vad är fördelarna med Eriksberg då?


– Standardmässigt blir det en förhöjning, huset är byggt 2006. Det är en väldigt fin lägenhet och jättefint läge. Vi har varit där och tittat flera gånger. Det verkar perfekt för oss. Jag tror vi kommer att bo där länge.

Har ni bott många år i Familjebostäder?


– Jag, Dag, har gjort det. Jag fick faktiskt mitt första kontrakt, ett rivningskontrakt, 1983. Då betalade jag 500 kronor i hyra och hade dusch i källaren.

Tog det lång tid för er att få er nya lägenhet?


– Vi stod i kö i tre år. Vi fick några erbjudanden i vårt område först, men tackade nej. Vi ville ju komma till Hisingen.

Var det första gången ni använde Omflyttning?


– Faktiskt inte. Jag har gjort det en gång innan, när jag flyttade från Hisingen till Västra Frölunda.

För Familjebostäder. "Värdsnyheter" ©Photo by Sören Håkanlind / COPYRIGHT

Tobias Olausson flyttade från Kortedala till Bergsjön

Vart har du flyttat?


– Jag bodde på Kalendervägen i Kortedala förut och har flyttat till Siriusgatan i Bergsjön.

Varför ville du göra det?


– I Kortedala hade jag en pytteliten etta med snedtak. Det var charmigt först, men efter ett tag blev det mest störigt med det där snedtaket. Jag kunde inte ha något på väggarna och bara ha låga bokhyllor. Det var inte särskilt praktiskt.

Har du mer plats i dag?


– Ja, nu har jag en tvåa på 48 kvadratmeter och är nöjd med den.

Många vill flytta närmare stan, men du har alltså flyttat längre ut?


– Det är faktiskt bara typ 600 meter fågelvägen, fast det är två spårvagnshållplatser längre ut. Här är fint, grönare än i Kortedala. Och jag har nära till spårvagnen. Jag trivs bra.

Ville du just till Bergsjön?


– Nej, inte specifikt, jag sökte lägenheter över hela staden. Sedan fick jag den här lägenheten väldigt snabbt. Jag blev förvånad över hur fort det gick, faktiskt. Kanske var det för att den ligger just i Bergsjön, det är väl inte lika stort söktryck här helt enkelt.

Vad är ditt intryck av Omflyttning?


– Den var lätt att använda, det var bara att logga in. Inga konstigheter. Det liknar Boplats Göteborg. Jag funderade på att söka via Boplats också men tänkte att Omflyttning nog var smartare eftersom jag redan hade ett kontrakt. Och det funkade ju bra.

Var lägenheten i Kortedala din första hos Familjebostäder?


– Ja, det var den, tidigare bodde jag hos SGS Studentbostäder. Jag bodde på Kalendervägen i två år, och har bott två år på Siriusgatan. Så sammanlagt har jag bott i fyra år hos Familjebostäder nu.

För Familjebostäder. "Värdsnyheter" ©Photo by Sören Håkanlind / COPYRIGHT

Enes Crnalic flyttade från Bergsjön till Kungsladugård

Du trivdes väldigt bra i Bergsjön?


– Ja. Jag bodde på Saturnusgatan i en liten etta i fem år. Det var ett jättefint område, naturnära – vilket är väldigt viktigt för mig och tyst. Dessutom bodde jag nära min familj.

Men varför ville du flytta?


– Jag ville få närmare till jobbet så att jag kunde cykla dit. Jag bodde en kilometer från spårvagnshållplatsen också, det blev faktiskt lite segt att gå. Sedan var min lägenhet kall. Familjebostäder hjälpte mig på alla sätt men lyckades inte få ordning på det.

Var bor du nu?


– I Kungsladugård, på Vänmötet. Jag har en etta här med, och letade främst efter lägenheter med låg hyra. Jag har inte lust att lägga mycket pengar på hyra just nu.

Trivs du?


– Absolut. Det finns en fin gemenskap mellan grannarna och gården är jättefin. Det känns som om det är ens egen trädgård som man delar med andra. Jag brukar käka frukost där ute ibland. Det är väldigt tryggt, jag låser inte ens cykeln. Inte för att jag var otrygg i Bergsjön, det var jag aldrig.

Och du har nära till Slottsskogen och Botaniska?


– Ja. Men naturen är annorlunda där, det är inte som i Bergsjön där man är omringad av grönska.

Var det lätt att få ny lägenhet?


– Först tänkte jag försöka byta, men det kändes svårt. Sedan kollade jag på Omflyttning, och där gick det jättefort. På bara en dryg månad hade jag fått min nya lägenhet!

Text: Mia Malmstedt Foto: Sören Håkanlind

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #3 2015. Senaste numret och vårt arkiv hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet