Fasadmålningar av Sveriges största trähusägare är igång

Skapad: 21 juni, 2018

Med 75 landshövdingehuskvarter i vår ägo är Familjebostäder Sveriges största trähusägare. Med detta i ryggen renoveras fastigheterna med stor noggrannhet, inte minst nu under fasadmålningarna som pågår för fullt i Kungsladugård och Majorna.

Just nu är det 15 olika landshövdingekvarter som får sig ett ansiktslyft av originalfärger och underhållsarbete. Förutom målning blir det byte av rötskadat trä, plåtarbeten, putslagningar, omfogningar, omkittning av fönster samt renovering av rötskadade fönster. Sammanlagt blir det 20 000 kvadratmeter som tas om hand.

– Vi har tagit fram en handbok baserad på en inventering av alla våra Landshövdingehus, där man får karaktärsbevarande skötselråd och historik gällande alla kvarter i Majorna och Kungsladugård, berättar Sara Hamon, fastighetsutvecklingschef på Familjebostäder.

Hur kommer det sig att Familjebostäder förvaltar så många landshövdingehus just i Majorna/Kungsladugård och därför kan kalla sig för Sveriges största trähusägare?
– Vi fick i uppdrag av kommunen att köpa många fastigheter för att rädda dem undan rivningsvågen på 60-talet. Sen dess har vi tagit hand om våra kvarter och känt oss stolta över att vara Sveriges största ägare av trähus och dessutom samlat en hel del kunskap och erfarenhet av att ta hand om trähus, vilket är ganska speciellt och inte alltid så enkelt, säger Sara Hamon.

En underbar innergård på Djurgårdsgatan ovan. Nedan ser ni vilken skillnad det kan bli före och efter en fasadmålning.

Tillbaka till årsarkivet