Arkitekter slåss om att få rita hyresrätter i Nya Hovås

Skapad: 27 mars, 2015

Nu är första delen i Familjebostäders urvalsprocess kring uppdraget att rita 250 nya hyresrätterpå Uggleberget i Nya Hovås, strax utanför Göteborg klar. 27 välrenommerade arkitektkontor från hela Sverige, samt Belgien och Danmark, har visat intresse för projektet. Av dessa är nu fem stycken utvalda att delta i steg två där de får i uppdrag att ta fram mer konkreta förslag och idéer för området.

– Förslagen kommer att presenteras för Familjebostäder i början av maj. För den offentliga diskussionen om arkitektur- och stadsbyggnadsfrågor ger de olika bidragen ett rikt underlag, säger Micael Jansson, nybyggnadschef på Familjebostäder. De fem arkitektkontor vi valt har visat vitt skilda referensuppdrag, och det är vår övertygelse att vi kommer att få fem mycket starka och unika förslag att ta ställning till. Vem eller vilka som går vidare till det sista och avslutande steget presenteras runt midsommar. Det första spadtaget beräknas till våren 2016.

Familjebostäder bygger 250 hyresrätter på Uggleberget, med en variation från 1-4 rum. Man bygger ett modernt, målgruppsanpassat boende, där samtliga lägenheter har balkong, vissa har hiss direkt till garaget, och husen har smarta gemensamhetsutrymmen, t ex övernattningslägenheter.

– Familjebostäder är glada över att kunna erbjuda moderna hyreslägenheter i blandstaden Nya Hovås, säger Katrin Amgarth, marknadschef på Familjebostäder i Göteborg.

Nya Hovås är ett helt nytt bostadsområde en kvart från Göteborg city, som när det är klart kommer att bestå av 1300 bostäder och 900 arbetsplatser. Visionen för Nya Hovås är en småskalig blandstad i världsklass som förenar stadens utbud av boende, service, skolor, handel och kontor med parker, grönområden och promenadavstånd till havet.

Området får en blandad stadsbebyggelse med hyresrätter, bostadsrätter, små butiker, restauranger och lokaler, där man kan leva, bo, arbeta och handla. Projektet är ett samarbete mellan Next step Group, Skanska Nya Hem, HSB, Veidekke Bostad och Familjebostäder. Man har på ett nyskapande sätt arbetat med dialog mellan alla intressenter, såsom entreprenörer, tjänstemän, grannar, politiker och arkitekter, vilket gjort att man fått en snabb och smidig process från idé till verkställande.

HSB var tidigare i år först ut i området med säljstart av brf Boulevarden och släpper i dagarna lägenheter till allmänheten efter det att bospararna fått förtur. Intresset har varit mycket stort och redan nu är 1/3 av lägenheterna sålda. Senare i år är det säljstart för Veidekke och Skanska.

De arkitektkontor som går vidare till nästa steg i Familjebostäders urvalsprocess är:

 • FOJAB Arkitekter AB Malmö
 • GRAD Arkitekter + SelgasCano + Ekologigruppen Stockholm
 • Liljewall Arkitekter AB Göteborg
 • Nyréns Arkitektkontor AB Stockholm
 • Tengbomgruppen AB Göteborg
 • De som gör urvalet är en jury bestående av:
  Christer Malmström, arkitekt med egen verksamhet, och professor vid Institutionen för Arkitektur och byggd miljö vid Lunds Universitet
  Lena Andersson, VD på Älvstranden (arkitekt och tidigare markutvecklare på HSB)
  Per Osvalds, planarkitekt på Stadsbyggnadskontoret Göteborgs Stad
  Annelie Waktel Rendahl, projektets sekreterare, och arkitekt med egen verksamhet
  Tjänstemän från Familjebostäder

  För mer information:
  Micael Jansson, Nybyggnadschef Familjebostäder, 031-731 67 53
  Katrin Amgarth, Marknadschef Familjebostäder, 031-731 67 79
  Katja Möller, Kommunikationschef Nya Hovås, 031-721 69 02

  Om Nya Hovås:
  Under de närmaste åren kommer en ny stadsdel växa fram endast en kvart från Göteborgs city.Visionen för Nya Hovås är en småskalig blandstad i världsklass som förenar stadens utbud av boende,service,skola, handel och kontor med parker och grönområden som ligger på promenadavstånd till havet.När allt står färdigt kommer Nya Hovås att omfatta runt 1300 bostäder, handel och kontorsytor om cirka 30 000 kvadratmeter som skapar drygt 900 arbetsplatser. Följ projektet på nyahovas.se

  Tillbaka till årsarkivet