Enklare och roligare om man delar

Skapad: 4 januari, 2017

161024  Värdsnyhetercouchsurfing hemma hos Robin H Olsson på Hisingen

Låna, byta, få eller ge. Att äga saker tillsammans sparar både den egna plånboken och miljön. Vi har träffat Robin Olsson som tycker att livet blir både enklare och roligare om man delar.

Varför har du valt att upplåta din soffa till couchsurfing?
– Det är ett bra sätt att dela med sig. Dessutom har det givit mig nya vänner och många intressanta möten och diskussioner tillbaka.

Hur går det till?
– Man registrerar sin profil och anmäler sitt intresse för att upplåta sin soffa på en webbplats. De som har övernattat kan sedan lämna referenser. Jag har haft ett 70-tal gäster, mest ungdomar från Europa.

Är du rädd för att det ska komma någon otrevlig eller obehaglig person?
– Nej, min syn är att 99 procent av alla människor är trevliga och ärliga. Jag är helt övertygad om att det ger mer positivt än negativt att öppna sitt hem. Dessutom får jag alltid en känsla av personen när jag mejlar med dem i förväg.

Har du tackat nej till någon som har velat komma?
– Ja, om jag upplever att det är en person som bara vill ha en plats att sova och som inte är det minsta intresserad av att lära känna mig, ser jag inte vad jag skulle få ut av det. Jag är också ganska spontan och brukar därför inte boka in någon mer än 24 timmar i förväg.

Har du själv sovit på många olika soffor?
– Ja, i många länder i Europa samt i USA, Kanada och Malaysia. Det bästa är att jag lär känna länder och människor på ett mycket närmare sätt. Jag har även couchsurfat med min bror, mamma och brorsbarn. Det är svårare att hitta någon som kan ta emot så många, men det går.

Du föredrar att använda termen kollaborativ ekonomi. Varför då?
– Delningsekonomi kan hårddraget delas upp i två delar: on demand-ekonomi och kollaborativ ekonomi. Förenklat innebär det första att någon tjänar pengar, det andra att det är två parter där båda sparar och ingen tjänar pengar på den andra. Till exempel är Airbnb främst on demand och couchsurfing helt kollaborativt.

Vad är din vision om kollaborativ ekonomi?
– Att vi delar bättre på våra resurser, att kommunens bibliotek inte bara tillhandahåller böcker utan även saker som en inte behöver varje dag såsom lastcyklar, bilar och borrmaskiner.

Text: Carina Haglind Ahnstedt Foto: Sofia Sabel

Texten publicerades ursprungligen i vår kundtidning Värdsnyheter print #4 2016. Senaste numret hittar du här.

Tillbaka till årsarkivet